Srotul de soia - Așteptări vs. Realitate?

Srotul de soia - Așteptări vs. Realitate?

Așteptările lunii Martie – volumul procesat al boabelor de soia

Cifrele optimiste afișate de Asociația Națională a Procesatorilor de Oleaginoase din SUA (NOPA) cu privire la volumul boabelor de soia procesate în primul trimestru al anului 2020 vor fi greu de menținut pe parcursul anului.

Volumul de soia procesat în SUA în luna martie a atins așteptările, ajungând la 5,25 milioane tone, stabilind un nou record zilnic de procesare în timp ce stocurile de soia au scăzut cu peste 3% în luna martie, fiind sub așteptările analiștilor.

Cifra a fost peste consensul analiștilor de 5,2 milioane tone și mai mare față de cele 4,87 milioane tone procesate în martie anul trecut și cele 4.7 milioane tone procesate în februarie 2020.

Au fost produse 959,000 tone ulei soia și 3,84 milioane tone de șrot de soia în cursul lunii, arată datele USDA. Rata de procesare zilnică a lunii martie a ajuns la 169,000 tone pe zi - un nou record.

În primul trimestru al anului 2020, SUA au procesat 15,1 milioane tone de soia, în creștere cu 5,9% pe an. Asociația Națională a Procesatorilor de Oleaginoase din SUA - NOPA, care reprezintă cca 95% din capacitatea de procesare din SUA, a estimat că procesarea din luna martie, raportată la mijlocul lui Aprilie este de 4.94 milioane tone, depășind limita superioară a așteptărilor comerciale în cuantum de 4,88 milioane de tone.

Stocurile totale de ulei de soia până la sfârșitul lunii martie au scăzut cu 2% în lună la 1,06 milioane mt, în timp ce analiștii se așteptau să crească nivelul stocurilor la 1,075 milioane tone.

Mai exact, SUA raportează cifre record pe perioada pandemiei COVID 19, care dau de înțeles că rămân lider și factor decizional pe piață produselor de soia. Cifre încurajatoare și care ar conduce spre concluzia că motoarele fabricilor americane de procesare sunt turate la maxim și vor rămâne astfel tot restul anului. Cu toate acestea, se omit aspecte importante în citirea și analiza acestor cifre:

  1. Brazilia și Argentina în tot acest timp s-au aflat în perioada de final a anului agricol 2019/2020 și recoltarea producției 2020, una record în Brazilia și undeva “normală” în Argentina.
  2. Tot mai multe fabrici de procesare a cărnii din SUA raportează închideri ale liniilor de producție cauzate de lipsa cererii. Se pare că surplusul de cerere din partea supermarketurilor nu a suplinit scăderea drastică venită din partea restaurantelor. Extrapolând la nivel mondial, cel mai probabil trendul va continua în toate țările afectate și chiar dacă restaurantele se vor redeschide, revenirea la cererea dinaintea pandemiei va fi una treptată.
  3. Trump acuză vehement China cu privire la răspândirea pandemiei COVID 19 și amenință cu impunerea de noi măsuri restrictive în războiul comercial aflat în plină desfășurare între primele două economii ale lumii.

În consecință, cel mai probabil industria procesatoare de soia din SUA și-a terminat perioada de glorie pentru anul în curs, urmând un recul considerabil până în noua recolta din toamna. Între timp Brazilia și Argentina vor reveni în prim-planul fluxurilor internaționale, cu o ofertă mai competitivă decât jucătorul nord-american.

Prețurile în principalele destinații Europene își continuă trendul descendent de la luna la luna, atingând nivelul comfortabil al anului trecut. Unde se vor opri depinde foarte mult de redresarea industriilor din aval, începând cu producția de furaje, continuând cu cea de carne, refacerea rapidă a lanțurilor de distribuție și încheind cu puterea de cumpărare a consumatorului final. Cum un astfel de mecanism complex nu poate reveni la normal peste noapte, presiunea rămâne pe preț iar consumatorii de șrot de soia și ulei se așteaptă la un nivel și mai scăzut, fiind alimentați și de oferta generoasă din piață.

Cu toate acestea, așa cum istoria ne învață, piețele așteaptă orice mic semnal de a se întoarce spre trendul ascendant, fie că va fi cea mai mică problema la însămânțările Nord-Americane din perioada următoare, fie că fondurile de investiții vor găsi în produsul “șrot de soia” din nou o oportunitate de investiție din care să genereze profituri pe vreme de criză.

Sursa: Agricensus

Autor: Leonardo Lambrea – Head of Trade – Ubm Agri Trade