Șrot de Soia

Șrotul de soia este, probabil, singurul supliment de proteine care este inclus în mod obișnuit în regimul de hrană al păsărilor și porcinelor, fără a se limita la cantitatea utilizată. Este un supliment de proteine ideal pentru toate tipurile de hrană. Atunci când se amestecă cu porumb sau cereale, șrotul de soia oferă un echilibru al tuturor aminoacizilor esențiali necesari.

Șrotul de soia se integrează perfect in regimul de hrană al animalelor, depășind toate celelalte proteine uzuale din plante atât în conținut total de substanțe nutritive cât și în conținut de aminoacizi digerabili. Este o sursă valoroasă de proteine, aminoacizi și energie. Industria creșterii păsărilor de curte consumă 49% din masa totală de șrot de soia produsă.

Porcinele și bovinele consumă următorul cel mai mare procent din acest ingredient.

În România, potrivit Institutului Național de Statistică, suprafețele cultivate cu soia au crescut de la an la an. Potrivit datelor de mai jos, suntem conștienți de faptul că fermierii români au început să înțeleagă importanța soiei și a derivatelor sale:

  UM 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Suprafață Mii de ha 133,2 49,9 48,8 63,9 72,1 79,8 67,7 79,9 128,1 127
Producție medie Kg/Ha 1021 1817 1726 2345 1980 1308 2216 2539 2045 2047
Producție Totală Mii de to 136,1 90,6 84,3 149,9 142,6 104,3 149,9 202,9 262,0 262

Deși în România, suprafațele cultivate cu soia cresc de la an la an, producția nu este suficientă pentru satisfacerea nevoilor unei industrii de furaje în continuă creștere, de aceea fermierii români au început să importe soia în mod regulat.

Expuse în tabelul de mai jos sunt cantitățile importate față de cantitățile exportate în România. Diferența rezultată este evidentă în favoarea importului, însemnând un lucru: România are nevoie de soia pentru a procesa și a obține șrot de soia sau ulei de soia.

Anul Cantitate Importată (to) Cantitate Exportată (to)
2013 117.276,1 38.853,5
2014 102.658,5 40.088,1
2015 168.381,5 92.944,55
2016 122.332,72 108.998,59
2017 17.864,03 58.387,40
Șrotul de soia în alimentația păsărilor

Industria creșterii păsărilor, inclusiv puii de găină, curcani și găinile ouătoare, este una dintre principalii utilizatori ai șrotului de soia. Puii de carne și curcanii consumă aproximativ 44% din șrotul de soia folosit în Statele Unite, celelalte păsări de curte consumând încă 7%, pentru un total de 51%.

Se estimează că mai mult de 98% din proteina vegetală utilizată în alimentația păsărilor de curte este din șrot de soia, cu peste 66% din totalul proteinei din alimentația păsărilor pe baza șrotului de soia.

Puii de carne au o mare cerere de proteine brute și de aminoacizi și, prin urmare, au nevoie de o sursă de proteine bogată în aminoacizi. Rezultatele dintr-un sondaj recent din industrie indică faptul că marjele tipice de șrot de soia adăugate sunt în regimul de hrană al păsărilor este de 29,4% în hrana pentru puii mici și 23,8 % în hrana pentru puii maturi.

Șrotul de soia în alimentația porcinelor

Șrotul de soia este cea mai populară sursă de proteină suplimentară în hrana animalelor. Această popularitate derivă din aportul bogat în nutrienți și conținut ridicat de proteină. Este sursa dominantă de proteine suplimentare în dieta porcinelor la nivel mondial, din motive întemeiate. Nivelul ridicat aminoacizi este o completare perfectă a proteinelor din cereale pentru satisfacerea nevoilor nutriționale ale porcinelor.

Șrotul de soia este și o importană sursă de energie, mai mare decât majoritatea șroturilor existente în piață. În plus, factorii anti-nutriționali sunt ușor de digerat datorită procesului de extracție prin încălzire.

Șrotul de soia convențional are un conținut mai mic în proteina brută decât șrotul de soia decorticat, deoarece învelișurile de soia sunt folosite pentru a standardiza conținutul de proteine la 44%.

Procentul de proteine din șrot de soia deshidratat poate varia de la 47 la 49%.

Procese de extracție

Există 3 moduri de a extrage ulei și șrot de soia:

Cel mai frecvent utilizat în întreaga lume este extracția cu solvent - majoritatea boabelor de soia sunt extrase cu solvent. Această metodă extrage efectiv uleiul din boabe și numai 1,5% ulei rezidual poate fi găsit în șrotul de soia.

A doua metodă constă în extracția mecanică a fulgilor de soia cu o presă cu șurub pentru extragerea uleiului, fără a utiliza nici un solvent. Se produce astfel mai puțin ulei și o masă de șrot de soia bogată în grăsimi.

A treia metodă combină extrudarea și expulzarea fulgilor de soia și nici una din metode nu utilizează solvent pentru extracția uleiului.

Extracție prin utilizarea solvenților

În procesul de extracție cu solvent, boabele de soia sunt crăpate, decolorate (opțional), încălzite, sub formă de fulgi și trecute (sau nu) printr-un expandor care ușurează extracția uleiului prin solvent (de obicei hexan). Utilizarea expandorului reduce cantitatea de solvent necesară. Fulgi extrași sunt uscați suplimentar pentru a elimina solventul, apoi se usucă și se macină.

Soia poate fi decorticată înainte de extracție, iar învelișurile bobului de soia pot fi adăugate înapoi la sfârșitul procesului. În cazul în care nu se adaugă, șrotul de soia degresat conține 48% proteină brută și nu mai mult de 1,5% ulei. Această masă rezultată este denumită masă bogată în proteine.

Prăjirea șrotului de soia după desolvare mărește digestibilitatea șrotului de soia, deoarece îndepărtează inhibitorii de urează și de tripsină.

Extracție mecanică

În procesul mecanic (cel mai vechi), boabele de soia sunt crăpate, uscate, încălzite (aburite) și introduse într-o presă mecanică (presă cu șurub), apoi fulgii rezultați sunt uscați și măcinați.

Căldura generată de frecare a presei cu șurub distruge factorii anti-nutriționali în soia brută. Acest tip de șrot de soia are un nivel mai ridicat de ulei rezidual (energie), conținut scăzut de proteine și sunt mai gustoase decât celelalte șroturi de oleaginoase.

Este benefic pentru a echilibra aminoacizii furnizați de furajele de lucernă sau produsele secundare pe bază de porumb. Fulgi extrași pot fi rafinați ulterior în făină de soia și derivați care au aplicații specifice pentru hrană și hrană.

Extrudare / eliminarea

Extrudarea / eliminarea este o variație a extracției mecanice.

Fulgii de soia sunt introduși într-un extrudor uscat și nu necesită aburire. După extrudarea uscată, fulgii sunt trecuți printr-o presă cu șurub pentru a extrage uleiul.

Acest proces poate fi realizat la scară mică în instalațiile agricole și este foarte apreciată în fermele organice la nivel de soia Non Gmo.

Toate datele, analizele și cercetările au o singură concluzie: șrotul de soia este un produs la nivel mondial, utilizat zilnic în hrana pentru păsări și porcine, cu un pachet complet de avantaje: