Piața externă a cerealelor

Piața externă a cerealelor

Factori favorabili scăderii prețurilor (factori bearish)

În săptămâna ce tocmai s-a încheiat nu s-a ajuns la un consens, fapt ce a adus ușoare scăderi pe burse.

O nouă amânare – Președintele Trump a anunțat că nu s-a semnat o înțelegere la summitul din această săptămâna, însă a dat o estimare vagă că ar fi șanse că o înțelegere să fie semnată la summitul de luna viitoare.

Amânarea ar urma să aducă un nou val de scăderi de prețuri, întrucât majoritatea jucătorilor importanți se poziționaseră în așteptarea creșterilor de preț, urmare a unei înțelegeri între cele două națiuni.

Președintele Trump a vizitat frontiera cu Mexicul vineri, iar înainte de a pleca a anunțat că dacă ar fi fost nemulțumit de eforturile mexicane de a sista emigrarile, ar fi introdus taxe de 25% la mașinile produse în Mexic și livrate în Statele Unite și ar fi închis granița.

Pe de altă parte, o astfel de măsură ar fi pus presiune pe piață de cereale din Statele Unite și ar fi provocat scăderi de prețuri, deoarece Mexic a fost unul din marii cumpărători de cereale americane în ultima vreme.

Factori favorabili creșterii prețurilor (factori bullish)

În Centrul și Vestul Statelor Unite se anunță temperaturi foarte scăzute, fapt ce afectează însămânțările chiar mai mult decât au fost impactate până acum.

Vremea rea și înghețul afectează inclusiv grâul care a ajuns la trecerea dintre stadiul de înfrățire la cel de apariție al lăstarilor.

Este așteptat raportul lunar WASDE (raportul privind cererea și oferta globală), unul din rapoartele cele mai importante ale Departamentului de Agricultură American USDA.

Sursa: www.soyabrokers.com.